Co wpływa na cenę olejków eterycznych
Ważne jest, aby dobrze zrozumieć czynniki, które obiektywnie wpływają na ostateczną cenę olejku eterycznego. W miarę jak handel olejkami eterycznymi staje się coraz większym biznesem, znajomość tego, co sprawia, że olejek jest drogi lub tani, jest kluczowa, aby odróżnić uczciwych handlowców od spekulantów.
Olejki eteryczne różnią się znacznie ceną z uwagi na wiele zmiennych i czynników. Najważniejsze z nich to:
- Dostępność rośliny
- Wydajność olejku z rośliny
- Metody uprawy
- Zbiory
- Metoda ekstrakcji olejku (różne metody wymagają różnego czasu, wysiłku i kosztów)
Dostępność i wydajność olejku z rośliny
Na przykład, aby uzyskać 1 litr czystego olejku z melisy, potrzebne jest 10 000 kg roślin. Dla porównania, do produkcji 1 litra olejku eukaliptusowego wystarczy tylko 30 kg liści eukaliptusa.
Jednym z najdroższych olejków jest olejek różany. Uzyskanie 1 kg tego specyfiku wymaga aż 2-4 tysięcy kg płatków różanych.
Nawet w obrębie jednej rośliny mogą występować ogromne różnice: drzewo gorzkiej pomarańczy daje gorzką pomarańczę (z kory owoców), Petitgrain Bigarad (z liści) oraz Neroli (z kwiatów), a każdy z tych olejków ma zupełnie różne koszty produkcji.
Warunki
Każda roślina ma specyficzną ilość olejku eterycznego jako „rezerwuar energii”, który wykorzystuje do metabolizmu i adaptacji do określonych warunków meteorologicznych. Na przykład brak słońca zmniejsza ilość olejków eterycznych, które mogą zostać destylowane z rośliny. Zbiory mogą różnić się z roku na rok w zależności od pogody, warunków glebowych i używanego procesu destylacji.
Metody ekstrakcji olejku
Nie każda roślina zawierająca olejki eteryczne jest ekstraktowana za pomocą destylacji parowej. W niektórych przypadkach destylacja parowa jest niemożliwa, ponieważ wydajność byłaby zbyt niska. Czasem producent wybiera inny sposób, aby zwiększyć wydajność i zysk.
Na przykład olejek jaśminowy można uzyskać jedynie poprzez skomplikowaną procedurę z użyciem rozpuszczalników. Ostateczne produkty z ekstrakcji nazywane są absolutami.
Metody uprawy
Metody uprawy można podzielić na trzy typy:
- Bio (certyfikowane)
- Dziko rosnące (jakościowo równoważne z bio, ale niecertyfikowane)
- Uprawy konwencjonalne, które dzielimy na:
- Produkcję w małych gospodarstwach z użyciem tradycyjnych metod uprawy bez preparatów.
- Uprawy przemysłowe, w których stosowane są chemikalia w celu sztucznego zwiększenia wydajności. Jak można się domyślić, tutaj stawia się na ilość kosztem jakości.
Olejek eteryczny bio lub dziko rosnący powinien być w idealnym przypadku pierwszym wyborem, ponieważ jest najmniej prawdopodobne, że zawiera chemikalia, w tym pestycydy. Pestycydy mogą być bardziej skoncentrowane w olejkach eterycznych, co prowadzi do wyższego ryzyka toksyczności. W niektórych przypadkach cena olejków bio jest zbliżona do olejków z upraw konwencjonalnych. W innych przypadkach różnica jest znaczna. Wynika to z różnic w wydajności oraz dodatkowych kosztów związanych z dokumentacją i biurokracją certyfikacji bio. Olejki dziko rosnące są zazwyczaj tańsze w porównaniu do kategorii „bio”, ale mogą być porównywalne pod względem jakości i czystości, mimo braku certyfikacji.
Można również spotkać olejki oznaczone jako „niepryskane”, co oznacza, że olejki nie są organiczne, ale rośliny nie były pryskane pestycydami przez rolników. Wybór „niepryskanych” jest rekomendowany w sytuacji, gdy nie można znaleźć olejków bio.