Jak produkowane są olejki eteryczne
Pozyskiwanie
Certyfikowane rolnictwo ekologiczne [Cert org]
Obecność tej nazwy na etykiecie oznacza, że nie stosuje się chemicznych nawozów, herbicydów, pestycydów ani fungicydów. Destylacja odbywa się zwykle pod niskim ciśnieniem, bez przegrzewania, w powolnym procesie, aby zachować maksymalną ilość aktywnych składników olejku eterycznego, które przyczyniają się do jego wyjątkowego efektu aromatycznego i leczniczego. Jeśli olejek jest destylowany zbyt szybko (pod wysokim ciśnieniem, w wysokiej temperaturze), wiele z tych cennych elementów zostaje utraconych.
Certyfikowane organiczne rośliny dziko rosnące [Cert org wild]
Oleje eteryczne pozyskiwane z dziko rosnących roślin, zbierane i destylowane zgodnie z certyfikowanymi przepisami organicznymi. Proces produkcji nie różni się od certyfikowanych organicznych olejków eterycznych.
Rośliny dziko rosnące [Wild]
Te olejki eteryczne pochodzą z dziko rosnących roślin. Mogą być produkowane w większych ilościach (np. eukaliptus, drzewo herbaciane, sosna syberyjska itp.), ale nie są poddawane chemicznej obróbce.
Rolnictwo konwencjonalne [Conventional]
Podobnie jak w przypadku certyfikowanych organicznych olejków, nie stosuje się chemicznych nawozów, herbicydów, pestycydów ani fungicydów. Destylacja odbywa się zwykle pod niskim ciśnieniem, bez przegrzewania, w powolnym procesie. Rolnik nie jest członkiem jednej z organizacji kontrolujących, ale uprawa, zbiór i destylacja odbywają się według starych tradycyjnych metod, bez użycia chemikaliów. Dzięki bliskiemu kontaktowi z tymi rolnikami, możemy śledzić ich pracę i jesteśmy pewni, że przy uprawie roślin i produkcji ich olejków eterycznych nie stosuje się żadnych chemikaliów.
Absolut [Abs]
Niektóre rośliny nie nadają się do procesu destylacji, ponieważ tracą zapach, właściwości lub wydajność. W takich przypadkach materiał roślinny może być pozyskiwany poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikową. Końcowy produkt tego procesu jest znany jako absolut. Wszystkie nasze produkty, oznaczone jako absolut są pozyskiwane przez ekstrakcję heksanem, chyba że zaznaczono inaczej.
Organizacje Certyfikujące
Oleje OSHADHI są certyfikowane przez dwie różne organizacje:
Ecocert
Większość (choć nie wszystkie) olejków oferowanych przez OSHADHI pochodzi z UE. Ten certyfikat obejmuje olejki do użytku wewnętrznego. Wszystkie olejki są wytwarzane z certyfikowanych organicznych surowców.
Eco-control
Ten certyfikat dotyczy szczególnie olejków, które będą używane do pielęgnacji skóry. Wszystkie są wytwarzane z certyfikowanych organicznych surowców.
Metody Ekstrakcji
Olejki eteryczne mogą być produkowane na wiele różnych sposobów, przy czym dominują dwie główne metody ich pozyskiwania z roślin: destylacja i tłoczenie.
Produkcja olejków eterycznych
Destylacja parowa
To najpopularniejsza metoda pozyskiwania olejków eterycznych, stosowana do większości olejków eterycznych. Proces polega na umieszczeniu w kotle destylacyjnym materiału roślinnego, przez który pod ciśnieniem przechodzi przez niego para. Ciśnienie pary uwalnia olejki eteryczne, które mogą odparować razem z nią. Nasycona olejkami eterycznymi para następnie przechodzi przez system chłodzenia, gdzie kondensuje się w ciecz. Olejek eteryczny wypływa na powierzchnię wody, co ułatwia jego oddzielenie.
Optymalnie destylacja parowa powinna odbywać się pod niskim lub średnim ciśnieniem, bez użycia rozpuszczalników chemicznych. Niestety często destylator lub producent stawiają przede wszystkim na zysk, a wysokie ciśnienie pary i szybka destylacja to niższe koszty. Lecz w ten sposób nie uzyskuje się produktu wysokiej jakości. Oto, w czym tkwi jedna z dużych różnic między konwencjonalnymi producentami, a certyfikowanymi rolnikami ekologicznymi, którzy destylują swoje rośliny bardzo starannie, stosując wolniejszą metodę destylacji parowej pod niskim ciśnieniem, tworząc bio olejki eteryczne. Wiele roślin wymaga dłuższego czasu destylacji, aby wyekstrahować pełne spektrum aktywnych substancji (szczególnie seskwiterpeny o niskiej temperaturze wrzenia) w olejku eterycznym. Te wolne metody przy niskim ciśnieniu dają bogatszy, bardziej efektywny terapeutycznie olejek eteryczny.
Tłoczenie na zimno
Tłoczenie jest stosowane prawie wyłącznie do owoców cytrusowych i polega na delikatnym ścieraniu skórki owocu. Tam w małych gruczołach olejowych znajduje się olejek eteryczny. W tym procesie nie używa się ciepła, ponieważ olejek jest "tłoczony", gdy skórka jest nakłuwana.
Ekstrakcja
To powszechna metoda produkcji olejków z wielu aromatycznych roślin kwiatowych, takich jak jaśmin lub tuberoza (w rzeczywistości wiele olejków stosowanych w perfumiarstwie). Olejki pozyskane w ten sposób są znane jako absoluty. Materiał roślinny jest dokładnie mieszany z rozpuszczalnikiem, takim jak heksan, który rozpuszcza substancje aromatyczne, a także woski i inne produkty. Następnie rozpuszczalnik jest oddestylowywany, pozostawiając tzw. konkret. Woski i inne niepotrzebne składniki są usuwane z konkretu za pomocą alkoholu, uzyskując olejek.
Ekstrakcja CO2
Podczas ekstrakcji CO2 wykorzystuje się dwutlenek węgla do pozyskiwania substancji aromatycznych z roślin. Metoda ta umożliwia obróbkę roślin „na zimno”, ponieważ olejek może być pozyskiwany w temperaturach około 30°C. W wielu przypadkach końcowy produkt ma bardzo delikatny, gęsty aromat (np. jaśmin CO2), szczególnie odpowiedni dla przemysłu spożywczego. Jednak energia tych olejków w większości przypadków nie wykazuje takich samych wyników, jak produkty destylowane.
Hydrodyfuzja
Hydrodyfuzja jest innym wariantem destylacji parowej. Para jest wprowadzana od góry zbiornika destylacyjnego, zamiast od dołu. Czas destylacji jest krótszy, a proces często pozwala na lepsze przenikanie pary do materiału roślinnego. Olejki pozyskane metodą hydrodyfuzji mają czasami nieco subtelniejszą nutę.
Enfleurage
Enfleurage to najstarsza metoda otrzymywania olejków eterycznych, oparta na zasadzie pochłaniania zapachów przez tłuszcze. Szklane płyty w ramce (zwane chassis) pokrywa się wysoce oczyszczonym tłuszczem roślinnym lub zwierzęcym bez zapachu, a płatki materiału roślinnego, który ma być pozyskiwany, są rozkładane na nim i dociskane. Kwiaty zwykle pochodzą ze świeżego zbioru. Płatki pozostają w tej tłustej mieszance przez kilka dni, aby pozwolić esencji przeniknąć do mieszanki, po czym są usuwane i zastępowane świeżą partią płatków. Proces ten powtarza się, aż mieszanka tłuszczowa nasyci się esencją. Gdy mieszanka osiągnie punkt nasycenia, kwiaty są usuwane, a następnie bogaty w olejki aromatyczne tłuszcz rozpuszcza się w alkoholu, aby oddzielić ekstrakt od pozostałego tłuszczu, który następnie jest używany do produkcji mydła. Po odparowaniu alkoholu z mieszanki pozostają olejki eteryczne. Jest to proces bardzo pracochłonny i kosztowny. Obecnie stosuje się go do pozyskiwania olejku eterycznego z tuberozy i jaśminu.