Czym są olejki eteryczne?

Olejki eteryczne to wysoko energetyczne substancje, które wspierają zdrowie i dobrostan, korzystnie wpływając na ludzki organizm.

Olejki eteryczne można określić jako „wyjątkowy produkt procesu pozyskiwania aromatycznych substancji z roślin”. Często jednak termin „olejek eteryczny” jest używany tylko w odniesieniu do olejków uzyskiwanych przez destylację parową lub tłoczenie na zimno olejków cytrusowych.

Co warto wiedzieć o olejkach eterycznych:

  • są w 100% ekstraktami roślinnymi;
  • mają intensywny zapach i smak, nawet przy dużym rozcieńczeniu;
  • są to przezroczyste, bezbarwne lub lekko zabarwione substancje płynne o różnej gęstości i lepkości;
  • większość olejków eterycznych ma gęstość mniejszą niż 1, tj. mniejszą niż gęstość wody. Dlatego unoszą się na powierzchni wody i nie rozpuszczają się w niej;
  • rozpuszczają się w tłuszczach roślinnych lub zwierzęcych. Olejki eteryczne rozpuszczają się również w mleku, śmietanie i olejach nośnikowych (np. olejek migdałowy), a także w miodzie, wosku, żółtku, alkoholu, occie, soku z cytryny, soli i innych rozpuszczalnikach organicznych;
  • olejki eteryczne są silnie lotne. Utleniają się pod wpływem światła i tlenu, dlatego wymagają specjalnych warunków przechowywania;
  • olejki eteryczne mogą samodzielnie rozpuszczać żywice, woski, parafiny, gumę i inne substancje. Dlatego należy je przechowywać w ciemnych szklanych butelkach, a nigdy w plastikowych pojemnikach;
  • wszystkie olejki eteryczne są łatwopalne!
  • zawierają dużą ilość substancji aktywnych biologicznie;
  • ich główną cechą jest zdolność do przenikania przez skórę, ponieważ są lipofilowe (czyli rozpuszczalne w tłuszczach). Dzięki naturalnej strukturze skóra łatwo je  „rozpoznaje” i przepuszcza. Dla porównania olejki syntetyczne mają większe molekuły, które na szczęście nie mogą przenikać przez skórę.
  • w zależności od warunków uprawy i regionu, w którym rośliny są hodowane, skład olejków eterycznych może się różnić. Nawet olejki tego samego rodzaju mogą różnić się zapachem (chemotypem).

Uwaga! Olejki eteryczne z kwiatu jabłoni, zielonego jabłka, bzu, frezji, lotosu, konwalii, wiśni, fiołka, arbuza, brzoskwini, moreli, mango, banana, kiwi i truskawek nie istnieją. Są one związane z podlegającymi utlenieniu pod wpływem powietrza enzymami. Te zapachy, jeżeli są oferowane na rynku, mogą być uzyskane jedynie syntetycznie!